2010. december 28., kedd

Borsóleves

A borsó B- és C-vitamint, vasat és sok rostot tartalmaz, emellett gyorsítja az anyagcserét. A petrezselyem pedig kiváló vízhajtó hatású, és megkönnyíti az emésztést is.

Hozzávalók:
  • 500 g borsó, 
  • 2 fej hagyma, 
  • fél liter zöldségleves, 
  • 50 g vaj,
  • petrezselyemzöld, 
  • só 
  • bors,
  • szerecsendió.

A vöröshagymát vágd apróra, és vajon párold meg. Add hozzá a borsót, a zöldséglevest, majd 20 percig főzd, és ízlés szerint fűszerezd.

Paradicsomos cukkinileves

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kis fej vöröshagyma, 
  • 1 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj,
  • 1kk. ételízesítő por, 
  • 1-2 zsenge cukkini, 
  • 1kk. kakukkfű, 
  • 2-3 érett paradicsom, 
  • 1 ek. tejföl, 
  • 2 ek. tejszín, 
  • 1 gerezd fokhagyma, 
  • 1 csokor vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoránna),
  • currypor,
  • Cayenne-bors


A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, az olajat egy edényben felforrósítjuk és a hagymát üvegesre sütjük benne. A zöldséglevessel és 1/4 liter vízzel felengedjük és felforraljuk. A cukkinit megmossuk, megreszeljük és a leveshez adjuk. Kakukkfűvel fűszerezzük. A paradicsomot megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk és félretesszük. A belsejét a levesbe dobjuk, majd az egészet turmixoljuk. A tejfölt a tejszínnel összekeverjük, és a levesbe öntjük. A fokhagymát fokhagymapréssel belenyomjuk. A zöldfűszereket összekötve beledobjuk. A levest egy csipetnyi curryporral és Cayenne-borssal ízesítjük. A paradicsom kockákat a tetejére szórjuk.

Céklaleves

Hozzávalók:
  • 75 dkg cékla, 
  • 7 dl zöldségleves, 
  • 1 citrom kifacsart leve,
  • 4 evőkanál tejföl, 
  • só, 
  • bors, 
  • kevés kapor a tálaláshoz


A céklát meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd a forró zöldséglevesben gyenge tűzön mintegy húsz percig főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, a levessel együtt pürésítjük, még egyszer felforraljuk, és sóval-borssal, valamint a citromlével ízesítjük. Tányérokba töltjük, tejfölt keverünk hozzá, és a tetejét kaporral megszórjuk.

Burgonyakrémleves szerecsendióval

A burgonya segíti az emésztést, a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszik, valamint rengeteg káliumot, C-vitamint és rostot tartalmaz. A szerecsendió pedig remek fogyasztó fűszer, ami beindítja az anyagcserét.

Hozzávalók:
  • 350 g krumpli, 
  • 1 liter zöldségleves,
  • újhagyma, 
  • 1 tojás, 
  • 150 g zsírszegény tejszín, 
  • 1 evőkanál vaj,
  • só, 
  • bors,
  • szerecsendió.

Hámozd meg, mosd meg, majd vágd szeletekre a burgonyát. Az újhagymát karikázd fel. A vajat melegítsd meg egy lábosban, párold meg benne a krumplit és az újhagymát, majd öntsd hozzá a zöldséglevest, sózd, borsozd, és 20 percig főzd. A levest ezután turmixold össze, a tojást egy kevés levessel verd fel, és keverd a tűzről levett levesbe. Add hozzá a felvert tejszínhabot, és ízesítsd.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók:
  • 1 fej brokkoli (vagy 1/2 kg mélyhűtött)
  • 3 db krumpli
  • 1 adag barnarizs (maradék is jó)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • babérlevél
  • ételízesítő
  • szezámmag
  • lenmag
Ételízesítős és babérleveles vízben megfőzzük a hámozott, kockára vágott burgonyát a brokkolival és a fokhagymagerezdekkel együtt (kb. 15 perc). Félretehetünk néhány főtt brokkolirózsát, ha nem szeretnénk teljesen pépesre a levest, amit a végén a tetejére teszünk. Ha megfőttek a hozzávalók, összeturmixoljuk az egészet a barnarizzsel együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrűnek találjuk, a főzőlével higíthatjuk. Végül a lenmagot és szezámmagot pirítsuk meg, és szórjuk díszítésnek a tetejére.