2011. január 29., szombat

Erőleves

4 adag: Kalória: elhanyagolható.

Hozzávalók:
  • 50-60 dkg marha húsos csont,
  • 30 dkg vegyes zöldség, 
  • néhány tisztított gombafej,
  • 2-3 ek zöldborsó, 
  • 1 fej vöröshagyma, 
  • 1-3 fokhagyma, 
  • 2-3 kimagozott zöldpaprika,
  • 1-2 paradicsom, 
  • 10-15 dkg karfiol, 
  • negyed karalábé,
  • só.


Ugyanúgy készítsük mint a húslevest, a zöldségeket 1 órai főzés után tegyük bele, (így nem főnek szét), akkor kész, ha a hús könnyen leválik a csontról. Melegen, vagy hidegen csészében (1 ek paradicsom-ivólével elkeverve) tálalhatjuk. A főtt húst és a zöldségeket más ételek készítésénél használjuk.

Natúr halszelet

1 adag: Kalória: 180 szénhidrát: 20 g.

Hozzávalók:
  • 15 dkg szálkamentes hal, 
  • csipetnyi só, 
  • kevés paprikás liszt, 
  • olaj a kisütéshez.

A halat besózzuk, paprikás lisztbe megforgatjuk, olajban minkét oldalát pirosra sütjük.

Zöldséges halszelet

1 adag: Kalória: 200 szénhidrát: 9 g.

Hozzávalók:
  • 15 dkg szálkamentes hal, 
  • csipetnyi só, 
  • 15 dkg vegyes zöldség,
  • 2-3 db citromszelet, 
  • 1-2 ek tejszín.


A vegyes zöldséget sós vízben félig megfőzzük, majd beletesszük a halat így főzzük készre. Tálaláskor a halszelet mellé halmozzuk a zöldségeket és tejszínnel meglocsoljuk.

Natúr májszelet

1 adag: Kalória: 185 szénhidrát: 0 g.

Hozzávalók:
  •  12 dkg májszelet, 
  • csipetnyi só, 
  • kevés liszt, 
  • olaj a kisütéshez.

A lisztbe megforgatjuk, olajban minkét oldalát pirosra sütjük, csak tálaláskor sózzuk.

Paradicsomos rántotta

Fehérje 6, zsír 30, kalória 380, szénhidrát 4

Hozzávalók:
  •  3 dkg vaj, 
  • 15 dkg paradicsom, 
  • 1 tojás.
Tűzálló edényben 3 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverjük a 15 dkg megfőzőtt és szitán áttört paradicsomot, melyet előzőleg kevés hagymával, borssa és sóval fűszereztünk. 1 tojást elhabarva, a paradicsomos masszával összekeverünk és lassú tűzön keverés közben, átsütjük.