2010. december 29., szerda

Fokhagymás tengeri halfilé

Hozzávalók 4 személyre:

* 1/2 kg fagyasztott szálkamentes tengeri halfilé (filézett tőkehal)
* 2-3 dl tej
* 2-3 evőkanál margarin
* 3 gerezd fokhagyma
* grill, vagy flecken fűszerkeverék
* só
* bors

A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, szükség esetén borsozzuk, sózzuk. Teflonedényben megolvasztunk 1-1,5 evőkanál margarint, beletesszük a halszeletek felét és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordítjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirítjuk. Megismételjük a műveletet a halszeletek másik felével. Párolt zöldség, saláta, vagy burgonya illik hozzá.

Fetasajtos, diétás csirke

Hozzávalók személyenként a fetasajtos csirkéhez:
  • 8 deka csirkemell,
  • 4 deka fetasajt, 
  • ízlés szerint só, 
  • teáskanálnyi étolaj, 
  • kevés oregano,
  • kakukkfű, 
  • bazsalikom.

A burgonyasalátához:
  • 20 deka kifli- vagy más salátaburgonya, 
  • 5 deka lilahagyma, 
  • egy deci jogonéz, 
  • 2 deci joghurt, 
  • fél citrom leve, 
  • ízlés szerint mustár, 
  • őrölt bors, 
  • kevés só.


A csirkemell mindkét oldalát rostlapon átsütjük (ha nincs rostlapunk, teflon serpenyőben). Ezután megszórjuk a fűszerekkel. Rárakjuk a fél centi vékony szeletre vágott fetasajtot, úgy, hogy a szélén egy kevés a hússzeletből is kilátszódjon. Előmelegített sütőben tizenöt perc alatt készre sütjük.  A héjában megfőzött, majd meghámozott burgonyát és a hagymát felkockázzuk. A jogonézt kikeverjük a  fűszerekkel, majd a joghurttal elegyítjük. Összekeverjük a kockára vágott burgonyával és hagymával. Végül fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Bolognai töltött tök

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 kisebb bébitök, 
  • 1 fej hagyma, 
  • 25-30 dkg apró darabokra vágott, vagy darált csirke/pulykamell, 
  • 5 dkg gomba,
  • 2 db félig főtt sárgarépa, 
  • 1/2 fej hagyma, 
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • paradicsomszósz /1 konzerv 
  • 2 db pucolt, átturmixolt paradicsom, vagy 1/2 kg pucolt, átturmixolt paradicsom
  • só,
  • bors, 
  • oregano,  
  • babérlevél

Az apróra vágott hagymát kevés szójaolajon* üvegesre párolom. Hozzáadom a szeletelt gombát, a kockára vágott répát és a húst. Az egészet átpirítom, megsózom, borsozom, oreganoval ízesítem. Amikor kissé megpirult, felöntöm a paradicsomszósszal, vagy a 1/2 kg átturmixolt paradicsommal. Belerakom a babérlevelet, az áttört fokhagymát, és fedő alatt megpárolom. Ha megfőtt, kicsit besűrítem néhány e.k zabkorpával. A tököket keresztbe kettévágom, kivájom a belüket és kidobom. Egy tepsit kibélelek fóliával, a fóliát befújom szójaolajjal. Rárakom a tököt, és beletöltöm a paradicsomos mártást. Kis vizet öntök alá, letakarom fóliával és közepes lángon addig sütöm, amíg puha nem lesz a tök, ez kb. 20 perc. Ekkor leveszem a fóliát, és nagy lángon megpirítom. Sajtot is szórhatok a tetejére. Nagyon finom hidegen is. 

* ilyen sprayt nagy áruházakban lehet kapni, nincs benne kalória. Lehet rendes olajat is használni, de abban több kalória van.

Ananászos csirkemell

Hozzávalók:
  • 1,6 kg csirkemell filé,
  • 60 dkg ananász karika,
  • 25 dkg trappista sajt, 
  • 1 csomag sültcsirke fűszerkeverék,
  • 1,5 dl olíva olaj, 
  • 8 dkg liszt, 
  • 80 dkg rizs, 
  • 3 dkg kurkuma, 
  • 15 dkg sárgarépa kocka, 
  • 1 fej saláta díszíteni, 
  • 4 dkg só

A csirkemell filét 8 dkg-os szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk enyhén sózzuk, lisztben megforgatjuk és felforrósított olívaolajban sütjük, közben megszórjuk fűszerkeverékkel. Tálalásig benne hagyjuk az olajban. Kurkumával, sárgarépakockával, sóval ízesített párolt rizst adunk hozzá. Felkarikázott ananászt teszünk a tetejére és sajttal lereszeljük.

Alufóliában sült csirke párolt káposztával

Hozzávalók:
  • 4 db csirkecomb, 
  • 1 kg fejeskáposzta, 
  • só,
  • ecet, 
  • édesítôszer,
  • köménymag, 
  • bors, 
  • 1 fej vöröshagyma.


A megmosott csirkecombot besózzuk, meghintjük borssal és alufóliába csomagolva kb. 20 percig sütjük. Majd kinyitjuk a fóliát és hagyjuk még 10 percig pirulni. Közben a fejeskáposztát vékony szeletekre vágjuk vagy legyaluljuk. Teflonban az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, erre tesszük a káposztát, majd ecettel, édsítôszerrel, köménymaggal ízesített vízzel felöntjük. Az egészet óvatosan puhára pároljuk.