2011. február 26., szombat

Tojáskrém

Egy – egy adag 75 kcal, 1 g szénhidrát.

Hozzávalók két személyre:
  • 1 főtt tojás,
  • 2 tk. Delma light margarin,
  • 2 ek. kefir, 
  • petrezselyemzöld,
  • 1 tk. mustár, 
  • bazsalikom, 
  • őrölt fekete bors, 
A margarint a reszelt főtt tojással és a kefirrel habosra keverjük, és ízesítjük a finomra vágott petrezselyemzölddel, a mustárral, a bazsalikommal, a fekete borssal és a sóval. Lehűtve szendvicskrémnek fogyaszthatjuk.

Csontleves

Egy – egy adag: 17 kcal, 4 g szénhidrát.

Hozzávalók két személyre:
  • 400 g marhacsont,
  • 100 g sárgarépa,
  • 50 g fehérrépa,
  • fél fej vöröshagyma,
  • fél fej karalábé,
  • fél zöldpaprika,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • vegeta,
  • sáfrányos szeklice,
  • pertezselyemzöld,
  • negyed zeller,
  • só,
  • bors.
A marhacsontot jól megmossuk, kb. másfél ótrát főzzük. Közben a sárgarépát, a zellert, a fehérrépát hosszában, a karalábét, a hagymát karikára vágjuk, és meghintve sáfrányos szeklicével, vegetával, petrezselyemzölddel, teflonedényben pároljuk kevés vízven, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a csonthoz, és még kb. 30 percig együtt főzzük. Tálalás előtt leszűrjük.

2011. február 20., vasárnap

Barna kenyér


Hozzávalók:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg búzacsirás liszt
  • 20 dkg sima liszt
  • 1 kkanál porélesztő
  • 1 kkanál cukor
  • 1/2 evőkanál 9%-os ecet
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 kkanál só
  • 390 ml langyos víz
Az élesztőt 150 ml langyos vízben elkeverjük, hozzáadunk 1 kk cukrot és meleg helyen fél óráig állni hagyjuk (amig felfut). Eközben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban tegyük meleg helyre az  élesztő felfutásáig.
A lisztet és az  élesztőt  2 kiskanál sóval összekeverjük, és annyi (kb. 240 ml) vizet adunk hozzá, hogy egynemű masszát kapjunk, majd egy megfelelő méretű edényben addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a tészta. Ha nem bírjuk kézzel dagasztani, akkor mixerrel dagasszuk, én is ezt tettem.  A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával (gyakorlott kenyérsütők szerint a piros kockás az igazi :-), és egy órát állni hagyjuk. Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk, majd olajjal kikent sütőformába tesszük (én jénaiba tettem),  és betakarjuk. Kb. 3/4 órán keresztül meleg helyen pihentetjük. A sütőt 240 °C-osra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) előmelegítjük. Ha formában sütjük a kenyeret, a sütőrácsot a középső sínre toljuk. Mielőtt megkezdenénk a sütést, a megkelt kenyértésztát vízbe mártogatott kenőtollal megkenjük (én ezt elfelejtettem), és betoljuk az előmelegített sütőbe. Fontos, hogy 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha hirtelen pirulna a kenyér, a tetejére alufóliát teszünk. A sütési idő kb. 45 perc.
A megsült kenyeret még egyszer vizes kenőtollal megkenjük, és farácsra rakjuk hűlni. Kb. 1/2 óra múlva fogyaszthatjuk. Kenyérkendőbe csomagolva tesszük a kenyértartóba. A jó kenyér 3 nap múlva is jó ízű és puha lesz. Nekem 5 napig megállt, gond nélkül, és ehető volt, sőt, nagyon finom.

2011. február 14., hétfő

Almás pite



Hozzávalók:
  • 3 egész tojás
  • 30 dkg kristálycukor (ennek megfelelő édesítő)
  • 1/2 csomag sütõpor
  • 15 dkg reszelt alma + 15 deka nagy darabokra vágott alma
  • 30 dkg rozsliszt
  • 5 dkg durvára vágott dió (ezt én nem tettem bele)

A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és a reszelt almát. Felét kivajazott tepsibe öntjünk, rászórjuk a darabokra vágott almát és betakarjuk a maradék masszával. A tetejét dióval meghintjük és megsütjük.

2011. február 13., vasárnap

Diétás búzacsírás-almás lepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 75 gramm finomliszt
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 75 gramm margarin
  • 8 tbl. édesítő porrá törve
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek kefír

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, az összetört édesítővel és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal és végül a tojássárgával és a kefírrel tésztát gyúrunk. Kibélelünk sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű tortaformát és beletesszük a tésztát. Felhúzgáljuk a szélére, hogy a tésztának akkora pereme legyen, hogy az almatöltelék fölé érjen..

Almatöltelék hozzávalói:
  •  fél kg durvára reszelt alma
  •  50 gramm búzacsíra
  •  fél dl víz
  •  fél dl citromlé
  •  2 tk folyékony édesítő
  •  25 gramm zselatin

A vizet és a citromlevet felforrljuk a zselatinnal, majd félretesszük. Az almát megpucoljuk, durvára reszeljük. Beleöntjük a zselatinos vizet, édesítőt és a búzacsírát. Az egészet beleöntjük a tésztaágyba és előmelegített sütőben 30 alatt megsütjük.

Nem kell megijedni,forrón folyik az egész almatöltelék,de meghülve szilárdul. Én kicsit savanykásabban szeretem,ezért kicsit több citromlevet tettem hozzá, így hígabb maradt az egész, de egy hete nagyon jó szilárd töltelékem sikerült.