2011. február 14., hétfő

Almás pite



Hozzávalók:
  • 3 egész tojás
  • 30 dkg kristálycukor (ennek megfelelő édesítő)
  • 1/2 csomag sütõpor
  • 15 dkg reszelt alma + 15 deka nagy darabokra vágott alma
  • 30 dkg rozsliszt
  • 5 dkg durvára vágott dió (ezt én nem tettem bele)

A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet és a reszelt almát. Felét kivajazott tepsibe öntjünk, rászórjuk a darabokra vágott almát és betakarjuk a maradék masszával. A tetejét dióval meghintjük és megsütjük.

2011. február 13., vasárnap

Diétás búzacsírás-almás lepény

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 75 gramm finomliszt
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 75 gramm margarin
  • 8 tbl. édesítő porrá törve
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek kefír

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, az összetört édesítővel és a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal és végül a tojássárgával és a kefírrel tésztát gyúrunk. Kibélelünk sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű tortaformát és beletesszük a tésztát. Felhúzgáljuk a szélére, hogy a tésztának akkora pereme legyen, hogy az almatöltelék fölé érjen..

Almatöltelék hozzávalói:
  •  fél kg durvára reszelt alma
  •  50 gramm búzacsíra
  •  fél dl víz
  •  fél dl citromlé
  •  2 tk folyékony édesítő
  •  25 gramm zselatin

A vizet és a citromlevet felforrljuk a zselatinnal, majd félretesszük. Az almát megpucoljuk, durvára reszeljük. Beleöntjük a zselatinos vizet, édesítőt és a búzacsírát. Az egészet beleöntjük a tésztaágyba és előmelegített sütőben 30 alatt megsütjük.

Nem kell megijedni,forrón folyik az egész almatöltelék,de meghülve szilárdul. Én kicsit savanykásabban szeretem,ezért kicsit több citromlevet tettem hozzá, így hígabb maradt az egész, de egy hete nagyon jó szilárd töltelékem sikerült.

Teljes kiőrlésű diétás kenyér

2 dl langyos vizet, 10 g mézet(1 tk.), 100 g teljes kiőrlésű búzalisztet, csipet aszkorbint és 25 g élesztőt összekeverünk. Kevés liszttel megszórjuk a tetejét és 15-20 percig állni hagyjuk. Hamar elkezd dolgozni.

Ekkor hozzáteszünk:

  • 300 g teljes kiőrlésű búzalisztet
  • 1 tk sikért
  • 10 g búzakorpát
  • 10 g búzacsírát
  • 10 g szezámmagot
  • 15 g margarint
  • 1,5 tk sót
  • 0,8 dl vizet.

15 perc alatt megdagasztatjuk a géppel, majd tálba tesszük. 15 perc kelesztés után gyengéden átgyúrjuk, majd hagyjuk még 20 percet kelegetni. Ekkor kenyeret formázunk belőle és 11x21,5 cm-es dobozformába tesszük. 1 órát kelegetni hagyjuk, megspricceljük langyos vízzel és hideg sütőben kezdjük a sütést. 1 órán keresztül sütjük. Finom kalácsos lesz és nem olyan tömör, mint a teljes kiőrlésű kenyerek szoktak lenni.

Az egész szénhidráttartalma: 280,8 gramm, és kiszámolva 10 dkg kenyér lesz 40 gramm szénhidrát.

2011. február 12., szombat

Ratatouille - francia padlizsános egytálétel

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 nagy méretű padlizsán
  • 2 közepes cukkini
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika
  • 1 közepes fehér édes paprika
  • 3 közepes méretű paradicsom
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 kanál olívaolaj
  • tengeri só
  • őrölt fehérbors


A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, vékony szeletekre vágjuk (a padlizsánt 1 cm, míg a cukkinit 5 mm-es vastagságúra) és kissé besózzuk, majd állni hagyjuk. 30 perc múlva, amikor már kioldódott belőlük a keserű íz, a zöldségeket vízzel leöblítjük és papírral szárazra töröljük. Felforrósított olajban átfuttatjuk az összevágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a padlizsánt, cukkinit és a kockára vágott paprikákat. Egy csipet sót és borsot szórunk rá, majd megpároljuk. 10 perc múlva beletesszük a lehéjazott, kockára vágott paradicsomot (egy pillanatra fövő vízbe dobjuk a paradicsomot, ezután a héját késsel könnyen le tudjuk húzni) és fedő alatt puhára főzzük.