2 dl langyos vizet, 10 g mézet(1 tk.), 100 g teljes kiőrlésű búzalisztet, csipet aszkorbint és 25 g élesztőt összekeverünk. Kevés liszttel megszórjuk a tetejét és 15-20 percig állni hagyjuk. Hamar elkezd dolgozni.
Ekkor hozzáteszünk:
- 300 g teljes kiőrlésű búzalisztet
- 1 tk sikért
- 10 g búzakorpát
- 10 g búzacsírát
- 10 g szezámmagot
- 15 g margarint
- 1,5 tk sót
- 0,8 dl vizet.
15 perc alatt megdagasztatjuk a géppel, majd tálba tesszük. 15 perc kelesztés után gyengéden átgyúrjuk, majd hagyjuk még 20 percet kelegetni. Ekkor kenyeret formázunk belőle és 11x21,5 cm-es dobozformába tesszük. 1 órát kelegetni hagyjuk, megspricceljük langyos vízzel és hideg sütőben kezdjük a sütést. 1 órán keresztül sütjük. Finom kalácsos lesz és nem olyan tömör, mint a teljes kiőrlésű kenyerek szoktak lenni.
Az egész szénhidráttartalma: 280,8 gramm, és kiszámolva 10 dkg kenyér lesz 40 gramm szénhidrát.
A legközelebbi kenyérsütésnél ezt a receptet próbálom ki! :)
VálaszTörlésÉn is kipróbálnám, de nincs gépem:(
VálaszTörlésÉn is sütőben sütöm. A kenyérsütőben "csak" dagasztok és kelesztek, bár kétségtelenül nagy segítség az is. A kenyérsütőben sült kenyér íze nekem nem jön be.
VálaszTörlésA dagasztás az isteni segítség, én nem tudnám megcsinálni kézzel. Gondolkodom a gépen már egy jó ideje de még nem szántam rá magam. Elég kevés kenyeret fogyasztok, tegnap pl nem is ettem egyáltalán.
VálaszTörlés