2010. december 29., szerda

Kentucky csirkeszárnyak

Hozzávalók:
  • csirkeszárnyak, 
  • 1 evőkanál Erős Pista, 
  • 2 evőkanál Édes Anna, 
  • fél evőkanál csirke fűszersó, 
  • 4 evőkanál olaj

A szárnyakat megtisztítom.
Pácot készítek: 1 evőkanál Erős Pistát, 2 evőkanál Édes Annát és fél evőkanál fűszersót összekeverek. Beleforgatom a szárnyakat a pácba, majd zacskóba helyezem őket, és beteszem a mélyhűtőbe. (Szerintem a mélyhűtőben pácolódnak a legjobban a húsok.) 1-2 nap múlva kiveszem, kiolvasztom. Előmelegített sütőben először alufólia alatt puhíjuk, majd grillezzük. Akkor jó, ha a szárnyak csücske letörik.

Karalábéfőzelék

1 kg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. A sűrítést végezhetjük habarással is, a Zöldborsófőzeléknél leírt módon, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá. Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis tejet, és forraljuk fel

Joghurtban sült csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 csirkemell, 
  • 2 dl joghurt, 
  • 2 fokhagymagerezd, 
  • só, 
  • őrölt bors, 
  • 1 mokkáskanál gyömbérpor, 
  • 1 mokkáskanál pirospaprika (lehet csípős is),
  • 1 késhegynyi kurkuma


A csirkemellet kicsontozzuk, lebőrözzük, s az így kapott 4 húsdarabot megmossuk, majd leszárogatjuk. A joghurtot megsózzuk és összekeverjük a fűszerekkel meg a zúzott fokhagymával. A csirkemelleket beleforgatjuk és letakarva, egy éjszakán át a hűtőszekrényben pácolódni hagyjuk.  A hűtőből kivéve tűzálló tálra fektetjük, lefedjük, és mikrohullámú sütőben 750 wattal 10 percig pároljuk. Ha ennyi idő alatt nem puhulna meg, 2-3 percre még visszatesszük. Természetesen a pácolt csirkemelleket kevés zsiradékon 2 szelet húshoz kb. 1 kanál olajat, vagy margarint használjunk is kisüthetjük, így azonban egy kicsit kalóriadúsabb lesz az étel. Először fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul, ha szükséges öntsünk rá egy kis vizet, majd a fedőt levéve mindkét oldalát pirítsuk meg.

Húsnélküli répafőzelék

Hozzávalók:
  • 1 kiló savanyított répa, 
  • 40 deka sertéscomb, 
  • 20 deka vöröshagyma,
  • 10 deka kolozsvári szalonna, 
  • 1 fokhagyma,
  • 1 pohár tejföl, 
  • só, 
  • bors, 
  • kömény, 
  • pirospaprika,
  • egy kis lecsó (nyáron inkább paradicsom, paprika).
A répát feltesszük főni, amíg elkészül, a többi hozzávalóból pörköltet készítünk. Ez lehet a szokásosnál kissé fűszeresebb, mivel a répa elég semleges ízhatású növény. Amint kész a pörkölt, s megpuhult a répa, összeöntjük őket, és néhány percig együtt rotyogtatjuk. Aztán tejfölös habarással főzelékké sűrítjük.

Halpaprikás diétásan

Hozzávalók 1 főre:

* 1 vékony szelet sovány hal (80 g)
* 1 evőkanál vágott vöröshagyma
* 2 mokkáskanál napraforgóolaj
* ½ kis zöldpaprika
* ½ paradicsom
* ½ mokkáskanál (nátriumszegény) só
* 1 csapott evőkanál 12%-os tejföl
* ½ mokkáskanál fűszerpaprika

A vágott vöröshagymát, a fűszerpaprikát, a vékony szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot a lábasba tett hideg napraforgóolajra tesszük. Lefedjük, és közepes erősségű főzőfelületen pároljuk. Amikor a paprikás alap jól szétfőtt, beletesszük a sózott halszeletet és tovább pároljuk. Amikor a hal megpuhult, sütőlapáttal kiemeljük, és a fűszeres lébe téve a tejfölt összeforraljuk, majd halszeletekkel együtt tálaljuk. Burgonyát adhatunk hozzá köretként. Elkészítéséhez kb. 30 perc szükséges.