2010. december 29., szerda

Almás cukkini

Hozzávalók:
  • 1 fej lilahagyma,
  • 1 alma, 
  • 1 paradicsom,
  • 50 dkg cukkini, 
  • 1 csomó petrezselyem, 
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál olívaolaj,
  • só, 
  • bors

A karikára vágott hagymát egy serpenyőben megfonnyasztjuk 2 evőkanál olívaolajon. Meghámozzuk az almát, a magházat is eltávolítjuk, majd kockára vágjuk. A megmosott paradicsomot ugyancsak kockára vágjuk. Hozzáadjuk őket a már megpuhult hagymához, és kb. 5 percen át együtt pároljuk alacsony hőfokon. A megtisztított cukkinit hosszában vékony csíkokra, majd a csíkokat kb. 5 cm-es darabokra vágjuk és megsózzuk. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olívaolajat, és a cukkinit közepes hőfokon pároljuk addig, amíg levet nem ereszt. Ezután vegyük nagyobbra a hőfokot, és időnként megkevergetve, megrázogatva főzzük el a cukkini levét. Alacsonyabb hőfokon hozzáadjuk az almát, a paradicsomot és a hagymát, és még 5-6 percig főzzük. A petrezselymet összevágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd összekeverjük a petrezselyemmel. Hozzákeverjük a cukkinihez, és 4-5 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük.

Zöldbabfőzelék olívaolajjal

Hozzávalók (3-4 személyre):
  • 1 kis fej vöröshagyma negyede vagy fele (a zöldbab mennyiségétől függően), 
  • 1-2 csapott evőkanál liszt, 
  • 1 csapott evőkanál olívaolaj, 
  • 50 dkg fagyasztott zöldbab, 
  • ízlés szerint petrezselyem vagy zellerlevél,
  • só, 
  • majoránna.


Megdinszteljük a hagymát. Vigyázat, az olívaolajjal sokkal hamarabb kész van, mint napraforgóolajjal! Ezután hozzáadom a fagyasztott zöldbabot, majd annyi vizet öntök rá, hogy ne leves legyen, de beleszámítom azt, hogy valamennyi el fog párologni, és még be is fogom a végen rántani. Befűszerezem, fedő alatt főzöm teljesen puhára a zöldbabot. Időnként megkóstolom, hogy teljesen megfőtt-e már. A majoránnát elég akkor hozzáadni, amikor már félig megfőtt, mert akkor intenzívebb lesz az íze, nem fő ki annyira. Én szárított majoránnát használok, de biztos jobb a friss. Ahol nem szeretik, ha érdekes dolgok vannak a főzelékben, inkább ne tegyünk bele, vagy használjunk frisset, mert azt utólag ki lehet venni, és el lehet tüntetni a nyomokat. A sózással óvatosan kell bánni, mert a forró ételt mindig kevésbe erezzük sósnak, mint a kevésbe meleget. A petrezselymet vagy a zellert már csak akkor adjuk hozzá, amikor már majdnem teljesen kész, jobb íze lesz, több vitamin és ásványi anyag marad meg benne. Aztán megcsináljuk a rántást: melegítünk kevés olívaolajat, majd beletesszük a lisztet. De arra ne várjunk, hogy pirulni fog, mert azt nem akar! Másképp viselkedik, mint a napraforgóolajjal készült rántás, nemigen lehet leégetni, szerencsére. Hozzákeverjük a főzelékhez, folyamatosan kevergetve, hogy jól eldolgozzuk a rántást a főzelékben.

Zöldséges hal

Hozzávalók 2 személyre:
  • 50 dkg hal,
  • 10 dkg burgonya,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 10 dkg gyalult patisszon,
  • 10 dkg gomba, 
  • 20 dkg paradicsom, 
  • só, 
  • késhegynyi õrölt fehér bors, 
  • víz, 
  • vaj

A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban a burgonyát és répát, egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk. A felszeletelt gombát külön pirítjuk meg. Elõmelegített tûzálló edényben vajon megsütjük a halat a forró sütõben. Kb. negyed óra sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát sütjük.

Zöldséggel töltött pulykarolád

Hozzávalók 2 személyre:
  • 250 g pulykamell,
  • 10 dkg póréhagyma, 
  • 10 dkg sárgarépa, 
  • 50 g hagyma, 
  • 20 g olaj,
  • húslé, 
  • só, 
  • bors, 
  • mustár,
  • petrezselyemzöld, 
  • szerecsendió

A megtisztított sárgarépát és a póréhagymát forró vízben blansírozzuk (pár percig forró vízben főzzük), leöblítjük és lecsöpögtetjük. A húst bekenjük a mustárral, ráhelyezzük a hagymakarikákat, a póréhagymalevelet és a sárgarépát, majd roláddá tekerjük és konyhai zsineggel átkötjük. A roládot a felforrósított olajba tesszük, és minden oldalát barnára sütjük. Ezután aláöntünk egy kevés húslevest, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, a zsineget eltávolítjuk és a húst felszeleteljük. A mártást sűrűre forraljuk és héjában sült burgonyával tálaljuk.

Zöldségnyársak sajtmártással

Hozzávalók:

• 400 g kicsi újburgonya
• 1 kisebb cukkini
• 1 kis padlizsán
• 1 piros kaliforniai paprika
• 2 fej lila vagy vöröshagyma
• 8 db koktélparadicsom
• 2 evőkanál grillfűszerkeverék
• 2 evőkanál étolaj

A burgonyát alaposan megmossuk, és forrásban lévő sós vízben előfőzzük, majd hagyjuk hűlni. Ezután a többi zöldséget is megmossuk, levágjuk a szárvégeket, és a koktélparadicsom kivételével felszeleteljük őket. A paprikából eltávolítjuk a szárát, a magokat és a fehér ereket. Majd a zöldségeket felváltva nyársra tűzzük, megkenjük olajjal, és fűszerezzük. Végül 10-15 percig grillezzük.

Sajtmártás

• 1 fej vöröshagyma
• 5 dkg márványsajt
• 1 kis csomag petrezselyem
• 5 dkg tehéntúró
• 2 evőkanál kukoricaolaj
• 1 csipet só
• 1 gerezd kinyomott fokhagyma

A sajtot és a túrót villával áttörjük, majd az olajjal és az apróra vágott hagymával elkeverjük. A petrezselymet felaprítjuk, és a fokhagymával, sóval és borssal együtt fűszerezzük vele a masszánkat. Végül a grillzöldségek mellé tálaljuk.