2011. január 30., vasárnap

Vércsoport diéta

Az A vércsoportba tartozók

Fogyaszthatják:

  • Halak közül: a pontyféléket, folyami sügért, tőkehalat, pisztrángot, szardíniát, makrélát, nyers lazacot. 
  • Mindennemű szójafélét. 
  • Lencse és babféleségeket.
  • Kecsketejet, kecskesajtot. 
  • Rizsféléket. 
  • Zöldségfélék közül: az articsókát, laskagombát, brokkolit, káposztát, karalábét, fokhagymát, póréhagymát, tököt, tormát.
  • Gyümölcsök közül: sárgabarackot, szilvát, ringlót, citromot, áfonyát, meggyet, mazsolát.
  • Len- és olívaolajat. 
  • Diót, földimogyorót, tökmagot.
  • Fűszerek közül: minden zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, mustárt, gyömbért.
  • Gyógynövények közül: kamillát, ginszenget, csipkebogyót, orbáncfüvet, galagonyát.
  • Kávét.

Kerüljék:
  • A húsféléket minden formában!!! 
  • A folyók és a tenger állatai közül: a legtöbbet, például a harcsát, a csukát, a heringet, az angolnát, az összes héjas tengergyümölcsét, a füstölt lazacot, a tintahalat, nyelvhalat. 
  • A tejtermékeket (kivéve a kecsketejet, kecskesajtokat)
  • Krumplit és a csicsókát. 
  • Csicseriborsót és a vörös babot. 
  • Gabonafélék közül: a durum lisztet, a teljes őrlésű lisztféléket, búzapelyhet, búzacsírát, búzakorpát.
  • Zöldségek közül: a kínai kelt, a padlizsánt, a csiperkegombát, valamint a káposztákat, paprikaféléket.
  • Gyümölcsök közül: a sárgadinnyét, a rebarbarát, mangót és a mandarint.
  • Az olívaolaj kivételével az összes többit!!!! 
  • A kesudiót és a pisztáciát.
  • Fűszerek közül: a borsot, a kapribogyót és a boreceteket.


A B vércsoportba tartozók


Fogyaszthatják:

  • A húsfélék közül: vadakat, bárányt, nyulat. 
  • A folyók és a tenger állatai közül: heringet, tőkehalat, folyami sügért, lepényhalat, pisztrángot, lazacot, makrélát, szardíniát és kardhalat. 
  • Tejtermékek közül: szinte bármit. 
  • Szójaféléket. 
  • Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet. 
  • Zöldségek közül: zöldborsót, zöldbabot, brokkolit, padlizsánt, kínai kelt, karfiolt, fokhagymát, poré hagymát, fejes káposztát, karalábét.
  • Gyümölcsök közül: almát, körtét, ananászt, barackot, epret, málnát, áfonyát, bodzát, dinnyét.
  • Vajat, halolajat, olíva és lenmagolajat.
  • Fűszerek közül: bármely zöldfűszert, curryt, cayenne borsot, szegfűszeget, gyömbért, köményt, kardamomot, kurkumát, tormát, paprikát, szerecsendiót, mustárt, sáfrányt, vaníliát.
  • Gyógynövények közül: mentát, zsályát, cickafarkot.

Kerüljék:
  • Húsfélék közül: a libát, a kacsát, csirkét, tyúkot, sertést. 
  • A folyók és a tenger állatai közül: az angolnát, az osztrigát, a heringet, a kagylókat, lazacot füstölve, tintahalat.
  • Tejtermékek közül: a penészes sajtokat, az ömlesztett sajtokat és a tejjel készített fagylaltot. Gabonafélék közül: a kukoricalisztet, a hajdinát.
  • Zöldségek közül: kukoricát, tököt, avokádót, retkeket, paradicsomot.
  • Gyümölcsök közül: gránátalmát, rebarbarát .
  • Kukorica-, repce- és szezámolajat.
  • Minden magot és diót.
  • Fűszerek közül: a borsot és a fahéjat.
  • Gyógynövények közül: komlót, martilaput, hársfavirágot, ökörfarkkorót.


Az AB vércsoportba tartozók
 

Fogyaszthatják:
  • A húsfélék közül: nyulat, pulykát, bárányt. 
  • A folyók és a tenger állatai közül: csukát, pontyot, pisztrángot, harcsát, tonhalat, lazacot, nyelvhalat, tőkehalat, kaviárt.
  • Szójaféléket. 
  • Tejtermékek közül: sovány tehéntejet, savót, edami sajtot, ementálit, goudát, kecsketejet és -sajtot. 
  • Krumpliféléket. 
  • Gabonafélék közül: a rizs minden fajtáját, zabot, a búza bármely fajtáját. 
  • Földimogyorót.
  • Zöldségek közül: a hazaiakból a tököt leszámítva bármelyiket.
  • Gyümölcsök közül: az itthon honosak bármelyikét – a rebarbarán kívül.
  • Olajak közül: az olíva-, repce- és a lenmag olaját.
  • Fűszerek közül: az összes zöldfűszert, gyömbért, tormát, curryt, fokhagymát, köményt, kurkumát, szerecsendiót, pirospaprikát, sáfrányt, mustárt, vaníliát, fahéjat.
  • Gyógynövények közül: vasfüvet, kamillát, bodzát, ginszenget, zsályát, borsmentát, galagonyát.

Kerüljék:
  • A húsfélék közül: a baromfiakat, a borjút és a marhát, a sertést, a szarvas és az őz húsát. 
  • A tenger gyümölcsei közül a héjasakat, a lazacot füstölve. 
  • Tejtermékek közül: a brie, a camambert, a penészes típusúakat, a zsíros tejet és a parmezánt. 
  • A hüvelyeseket.
  • A gabonafélék közül: a kukoricát.
  • Gyümölcsök közül: a banánt, a narancsot, a mangót, a gránátalmát.
  • Zöldségek közül: olajbogyókat, retkeket. 
  • Olajak közül: a sáfrány, a szezám és a kukorica olaját. 
  • Magvak közül: a tökmagot, a mogyorót.
  • Fűszerek közül: a borsokat, a boreceteket, a kapribogyót. 
  • Mindenféle égetett szeszt.
  • Gyógynövények közül: a szennalevelet és a fekete teákat.


A O vércsoportba tartozók


Fogyaszthatják:
  • A húsfélék közül: borjúhúst, marhahúst, vadakat, bárányt, nyulat. 
  • A tenger és a folyók állatai közül: pontyot, sügért, heringet, lazacot, pisztrángot, makrélát, tonhalat. Tejtermékek közül: szinte csak a kecskesajtot ajánlják. 
  • Szójából készített ételeket.
  • Gyümölcsök közül: fügét, szilvát, ringlót, kiegészítőként: almát, ananászt, barackot, körtét, málnát, ribizlit.
  • Zöldség félék közül: brokkolit, articsókát, salátákat, fokhagymát, karalábét, póréhagymát; kiegészítőként: vajbabot, zöldborsót, édesköményt, újhagymát, tököt. 
  • Hüvelyesek közül: a babféléket. 
  • Rizsféléket. 
  • Árpa és rozs készítményeket.
  • Diót és tökmagot.
  • Fűszerek közül: bármelyik zöldfűszert, petrezselymet, fokhagymát, köményt, cayenne borsot, gyömbért, kurkumát, koriandert, paprikát, mustárt, tárkonyt.
  • Gyógynövények közül: komlót, csipkebogyót, vasfüvet, bodzát, hársfavirágát, borsmentát, zsályát és a cickafarkot.


Kerüljék:
  • A húsfélék közül : a libát, a kacsát és mindenféle füstöltet. 
  • A halak és tenger gyümölcsei közül: a füstölt lazacot, a tintahalat, az ecetes heringet és a kaviárt. 
  • Mindennemű tehéntejet és tejterméket. 
  • A gabonából készült étkek közül: a búzából készítetteket. 
  • A kukoricaféleséget: corn flakes.
  • Zöldségek közül: padlizsánt, avokadót, gombákat, káposztát és a karfiolt.
  • Gyümölcsök közül: az epret, a szedret, a narancsot és a mandarint, a sárgadinnyét.
  • Fűszerek közül: a fehér- és feketeborsot, a szerecsendiót, a vaníliát, a fahéjat és a boreceteket.
  • Kávét és az alkoholféléket – leszámítva egy kevés bort.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése