2011. január 9., vasárnap

1 hetes GI étrend-SBD második szakasza

Hétfő
• Reggeli - Egy tányér zabkása 75 g zabpehelyből (hagyományos, nem instant) és sovány tejből elkészítve, áfonyával megszórva. (A zabkása az egyik legalacsonyabb GI-reggeli, és egész délelőttre eltelít.)
• Tízórai - Alacsony zsírtartalmú joghurt és egy marék aszalt sárgabarack. (A joghurt alacsony zsírtartalmú fehérje, és eltelít. Az aszalt sárgabaracknak alacsonyabb a GI-értéke, mint a friss gyümölcsnek, és édes.)
• Ebéd - Kis adag, zsírszegény csicseriborsó-pástétom, három, rozsos abonett kenyér és csíkokra vágott nyers répa, uborka, zeller és paradicsom. (A csicseriborsó nagyon jó rost-, fehérje-, magnézium-, B-vitamin- és folsavforrás.)
• Uzsonna - Egy banán és fél maréknyi mogyoró vagy dió. (A mogyoró és a dió fehérjét és egészséges zsírt juttat a szervezetbe. A banán közepes GI-étel, de oda kell figyelni, hogy ne legyen túl érett, mert az növeli annak GI-ét.)
• Vacsora - Grillezett csirkemell kuszkusszal és grillezett vegyes zöldséggel (padlizsán, kaliforniai paprika, cukkini) tálalva. (A csirke tiszta fehérje, és alacsony a telített zsírtartalma. A kuszkusz közepes GI-étel, és tökéletesen helyettesíti a rizst.)

Kedd
• Reggeli - Két szelet teljes kiőrlésű, árpa- vagy szójakenyér-pirítós 2 teáskanálnyi ricotta sajttal megkenve, konzervszederrel ízesítve. (A magvas kenyereknek magas a rost- és fehérjetartalmuk.)
• Tízórai - Két mandarin, 10 szem mandula. (A mandula alacsonyabb zsírtartalmú mogyoróféle, és magas a vastartalma. C-vitaminban gazdag gyümölccsel fogyasztva könnyebb felszívódnia.)
• Ebéd - Lencsesaláta: egy doboz lencse, szeletelt sonka és tavaszi hagyma, petrezselyem és citromlé. (A lencse biztosít fehérjét, rostot, vasat, kalciumot és koleszterinszintet csökkentő növényi rostot.)
• Uzsonna - Áfonyaturmix, 150 ml szójatejből, (250 ml-ben legyen kevesebb, mint 4 g szénhidrát) szójajoghurtból és áfonyából. (A szója alacsony GI-étel, és csökkentheti a változó kori panaszokat is.)
• Vacsora - Grillezett tonhal, 2 kanál salsa (csípős szósz), 1 főtt burgonya és zöldborsó.( A tonhalnak alacsony a kalóriaértéke, és rengeteg létfontosságú omega-3 zsírsavat tartalmaz - könnyű vacsora.)

Szerda
• Reggeli - Omlett egy tojásból és egy tojásfehérjéből, egy grillezett paradicsom és egy szelet magos kenyér. (A tojás tele van fehérjével és energiát adó vassal. A paradicsomban lévő C-vitamin segíti a vas beépülését.)
• Tízórai - Fél mangó, 50 g zsírszegény túró. (A mangó édes íze csillapítja az édesség utáni vágyat, míg a túró egészséges és fehérjében gazdag étel.)
• Ebéd - Csomagolj pita kenyérbe királyrákot (lehet garnéla is), gyalult káposztát, vöröshagymát, sárgarépát és egy kevés diétás majonézt. (Tökéletes kombinációja a fehérjének és a lomhább szénhidrátoknak.)
• Uzsonna - Egy alma és egy maréknyi tökmag. (Az alma növényi rostot tartalmaz, ami eltelít, csökkenti a koleszterinszintet, míg a tökmagból fehérjét és zsírt nyerhetünk.)
• Vacsora - Bolognai spagetti: 75 g spagetti (a száraz tészta súlya) csirkével vagy pulykával elkészítve. (A durumlisztből készült tészta fehérjét tartalmaz, a darált pulyka- és csirkehús sokkal zsírszegényebb, mint a marhahús.)

Csütörtök
• Reggeli - Házi müzli: zabpehely, 1 kanál mazsola, tökmag, mandula, aszalt sárgabarack, reszelt alma és sovány tej. (Fehérje, lassan bomló szénhidrát és növényi rost egészséges kombinációja.)
• Tízórai - Kis adag tzatziki, zellercsíkokkal. (A tzatziki joghurtból elkészítve fehérjében, és ha zöldségfélével tálalják, tápanyagokban is gazdag étel.)
• Ebéd - Teljes kiőrlésű kenyérszeleten grillezett csirkemell, paradicsom, hozzá zellerből, uborkából és répából saláta. (Telít, de egy szelet kenyérrel még elfogadható a GI-értéke.)
• Uzsonna - 10 olívabogyó és 5 mandula. (A konzerv-olívabogyó sós lében tökéletes forrása a nélkülözhetetlen zsírsavaknak. A mandula fehérjében gazdag.)
• Vacsora - Grillezett lazac, spárgával, és borsóval, párolt vagy héjában főtt újkrumplival tálalva. (A lazac gazdag zsírsavtartalma segíti az agyműködést, és erősíti az immunrendszert is.)

Péntek
• Reggeli - Turmix 50 g eperből, 50 g málnából és egy pohár narancsdzsúszból csipetnyi gyömbérrel ízesítve. Fogyaszd egy szelet mogyoróvajjal megkent pirítóssal.( Turmixként sokféle alacsony GI-érétkű gyümölcsöt lehet elfogyasztani, míg a pirítós eltelít.)
• Tízórai - Két rozsos abonett kenyér csicseriborsó-pástétommal. (A csicseriborsó-pástétom nagyon jó fehérje- és zsírsavforrás. Csökkenti a káros koleszterin mennyiségét.)
• Ebéd - Tonhalas kenyér: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér megkenve zsírszegény majonézzel kevert tonhallal, szeletelt paradicsom, kelbimbó és lencse (konzerv).
• Uzsonna - Egy szelet edami sajt és egy kisebb feketeszőlő-fürt. (A sajt fehérjében gazdag, míg a szőlő, bár alacsony a kalóriatartalma, mégis kielégíti az édesség utáni vágyunkat.)
• Vacsora - Grillezett szalonna zöldségekkel, egy konzerv lencsével, citromlével és fűszerekkel ízesítve. (A lencse alacsony GI-értékű helyettesítője a krumplinak és a rizsnek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése