A húsokat igyekezzünk zsiradék hozzáadás nélkül elkészíteni. Sütőtasakban, kevés víz hozzáadásával, fűszerezve csirkét, halat, akár sertéshúst is süthetünk. A másik módszer a grillezés.
Ha mindenképp olajat kell használni, használjunk olíva olajat.
Tükörtojás és rántotta elkészítésénél csak vékonyan kenjük meg olajjal a teflon edényt.
Burgonyából csak keveset fogyasszunk mert keményítőt tartalmaz, ugyanúgy mint a száraztészta, rizs, búza és kukoricaliszt.
Felejtsük el a hús-krumpli kombinációt. A húsokat salátával vagy mexikói zöldséggel fogyasszuk.
Kerüljük a tejfölös mártásokat, szószokat. Ha mégis mártás szükséges az ételhez, akkor tejföl helyett használjunk natúr joghurtot.
Zöldségsalátára ne tegyünk öntetet. Inkább locsoljuk meg pár csepp olíva olajjal.
Zöldségeket legjobb nyersen fogyasztani. Ha mégis főzzük, csak 10-15 percig tegyük, nagyon enyhén sós vizben, fedetlen lábasban. Ez után különböző fűszerekkel ízesítve ehetjük a borsót , zöldbabot, sárgarépát stb. A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, először is azért, mert így jobban meg tudjuk rágni, másodszor azért, mert így többnek látszik és kevesebb kell belőle.
Gyümölcsös joghurtot készítsünk otthon. Vegyünk natúr joghurtot, adjunk hozzá friss gyümölcsöt, és zabpelyhet. Ha nem elég édes, akkor használjunk édesítőt.
Habarást készíthetünk teljes kiörlésű lisztből és natúr joghurtból, vagy zsírszegény tejből.
Tejfől helyett használjunk natúr joghurttot.
Készítsünk pudingot édesítővel, így a fogyizás alatt is ehetünk édességet.
Ha már meguntuk a nyers gyümölcsöt, főzzünk kompótot, édesítővel. Arra vigyázzunk, hogy ne főjön sokat, mert tönkremennek a gyümölcsökben található értékes anyagok. Lobbantsuk fel és zárjuk is le alatta a tüzet.
A keményítőtartalmú szénhidrátok főzési ideje szintén befolyásolja a GI-értéket. Minél hosszabb a főzési idő, annál több vizet vesznek fel, s kocsonyássá válnak. Minél kocsonyásabb a keményítő, a belőle származó szénhidrát annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. Minél hosszabban főzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk szintén annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. A szétfőtt keményítőknek nagy a GI-értékük. A félkeményre főzött tészta („olaszos al dente”) és rizs kevésbé kocsonyásodik, így a szénhidrátja lassabban szívódik fel, s kisebb lesz a GI értéke.
Savanyú ételekszénhidráttal együtt fogyasztva csökkentik a GI-választ. Savas környezet kialakítása a gyomorban fehérjefogyasztás nélkül is lassítja az ételnek a gyomorból bélbe való ürülését. Például két evőkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott vörös borecet ugyanilyen hatású.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése