2011. február 20., vasárnap

Barna kenyér


Hozzávalók:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg búzacsirás liszt
  • 20 dkg sima liszt
  • 1 kkanál porélesztő
  • 1 kkanál cukor
  • 1/2 evőkanál 9%-os ecet
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 kkanál só
  • 390 ml langyos víz
Az élesztőt 150 ml langyos vízben elkeverjük, hozzáadunk 1 kk cukrot és meleg helyen fél óráig állni hagyjuk (amig felfut). Eközben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban tegyük meleg helyre az  élesztő felfutásáig.
A lisztet és az  élesztőt  2 kiskanál sóval összekeverjük, és annyi (kb. 240 ml) vizet adunk hozzá, hogy egynemű masszát kapjunk, majd egy megfelelő méretű edényben addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a tészta. Ha nem bírjuk kézzel dagasztani, akkor mixerrel dagasszuk, én is ezt tettem.  A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával (gyakorlott kenyérsütők szerint a piros kockás az igazi :-), és egy órát állni hagyjuk. Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk, majd olajjal kikent sütőformába tesszük (én jénaiba tettem),  és betakarjuk. Kb. 3/4 órán keresztül meleg helyen pihentetjük. A sütőt 240 °C-osra (gáztűzhelynél 5-ös fokozat) előmelegítjük. Ha formában sütjük a kenyeret, a sütőrácsot a középső sínre toljuk. Mielőtt megkezdenénk a sütést, a megkelt kenyértésztát vízbe mártogatott kenőtollal megkenjük (én ezt elfelejtettem), és betoljuk az előmelegített sütőbe. Fontos, hogy 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha hirtelen pirulna a kenyér, a tetejére alufóliát teszünk. A sütési idő kb. 45 perc.
A megsült kenyeret még egyszer vizes kenőtollal megkenjük, és farácsra rakjuk hűlni. Kb. 1/2 óra múlva fogyaszthatjuk. Kenyérkendőbe csomagolva tesszük a kenyértartóba. A jó kenyér 3 nap múlva is jó ízű és puha lesz. Nekem 5 napig megállt, gond nélkül, és ehető volt, sőt, nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése