2011. január 30., vasárnap

Fogyi - Kondi napló - 5 rész - Hogyan és mennyit mozogjunk?

Sok fogyókúrázó, olyanok, aki eddig egyáltalán nem mozogtak, nagy hévvel nekilátnak a mozgásnak (konditerembe járnak, súlyokat emelgetnek, stb.) aztán pár hét után észreveszik, hogy a mérleg ugyanannyit mutat mint akkor, amikor elkezdték. Mi lehet ennek az oka?

Mielőtt nekilátnánk, el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk:
  • alakformálást, vagyis erősödni,
  • izmokat építeni,
  • vagy fogyni, vagyis zsírt veszíteni, égetni.
Ha fogyni szeretnénk, akkor természetesen nem az izomépítő, vagy az alakformáló gyakorlatokkal kezdjük. Ha jelentős túlsúllyal rendelkezünk, akkor először a zsírégetéssel kell foglalkozni, azután, amikor a zsírpárnákat ledolgozta, nekiláthat az alakformálásnak.

A zsírégetéshez az aerob sportok valók: úszás, futás, kocogás, aerobik, szobakerékpározás, gyors séta, step aerobik … stb., tehát olyan gyakorlatok, amik állóképességet igényelnek. A sejtek tápanyagellátása ekkor oxigén jelenlétében történik.

Kezdetben kis adagokkal kell kezdeni, ahogy azt „A mozgás” részben leírtam, főleg azoknak, akik eddig egyáltalán nem mozogtak. A mozgási adagot hetente lehet fokozatosan növelni. Az a célunk, hogy egyhuzamban végig tudjunk csinálni egy kb. 45-60 perces edzést.

FONTOS TUDNIVALÓ: A zsírégetés a szervezetben csak kb. a 20-25. perc után indul be, tehát ha ennél kevesebbet eddzünk, akkor látványos zsírcsökkenésre nem számíthatunk. Minél többet tartózkodunk a 20-25 perc fölötti tartományban (ez az időmennyiség edzettségi szinttől függ), annál jobb hatásfokú a zsírégetés, annál eredményesebb a fogyás.

Nagyon fontos, hogy ne turbó fokozaton kezdjük el végezni a zsírégető gyakorlatokat, mert így egész biztos, hogy nem fogjuk kibírni 60 percig, sőt, a pulzusunk olyan magas lesz, hogy nem fog a zsírégető tartományban maradni.

Közepes intenzitáson végzett zsírégető pulzusszám tartományban végzett huzamosabb edzés – ez az, ami hatékony lehet!!!

Mit nevezünk zsírégető pulzusszámnak?

Ezt egyszerűen ki lehet számolni. Ez az érték természetesen mindenkinél egyén, nem-, edzettség, és korfüggő, de általános képlet hogy (220-életkor) x 0,65 és (220-életkor) x 0,75 között van.
Tehát egy 30 éves ember zsírégető tartománya:
(220-30) x 0,65 = 123,5
(220-30) x 0,75 = 142,5 között van.

A legideálisabb a heti 4-5 nap, napi 60 perces edzést.  

Ha apad a súlyfeleslegünk, akkor az azt jelenti, hogy a fogyás elindult. Idővel be lehet iktatni az alakformáló edzéseket is, (pl. torna, súlyzózás, izomfejlesztő, erősítő gyakorlatok). Ha izmainkat már nem fedi zsírréteg, akkor ezek a változások is idővel szemmel láthatóak lesznek.

Ha jól csináltuk, akkor már 1-2 hét alatt látszani fog az eredmény. Heti 0,5-1 kiló fogyást lehet és kell elérni. Többet ne akarjunk egy hét alatt fogyni, mert az már nem egészséges.

Fontos! Mielőtt nekilátna, kérje ki az orvosa véleményét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése