2010. december 28., kedd
Zöldségleves
Hozzávalók:
- 8 dkg zsír,
- 20 dkg sárgarépa,
- 20 dkg zöldség,
- 10 dkg zeller,
- 10 dkg karalábé,
- 5 dkg gomba,
- 2 evőkanál zöldborsó,
- 1 csipetnyi bors,
- fél csomó petrezselyemzöld,
- só,
- 2-3 evőkanál liszt,
- 1 dl tej,
- 1 húsleveskocka
A zöldségeket megtisztítom és apró kockára vágom. A petrezselyemzöldet finora vágom. A zöldségeket a zsírban kevés viz hozzáadásával puhára párolom. Hozzáadom a petrezselyem zöldet,a sót, a borsot, és zsírjára pirítom. Majd meghintem a liszttel és tovább pirítom. Az egészet felengedem vízzel és beleteszem a húsleveskockát és lassan készre forralom. Galuskát szaggatok bele, és beleöntöm a tejet, ha felforrt, készen van.
Almaleves
Hozzávalók:
- 3-4 szem alma,
- csipetnyi só,
- cukor,
- fahéj,
- szegfűszeg, (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- citromhéj,
- tej,
- liszt (vagy pudingpor)
Az almákat meghámozzuk, belsejét kivágjuk és szépen, vékony szeletekre vágjuk. Vizet teszünk fel főni, annyit amennyi a leveshez elég. Sózzuk és cukrozzuk ízlés szerint. A főzővízbe belerakunk ízlés szerinti fűszerkeveréket vagy fahéjat, szegfűszeget, végül, ha megfőtt az alma, besűrítjük, vagy tejfölben és tejben elkevert liszttel, vagy pedig tejben elkevert vaníliás pudingporral. Citromlével ízesítjük, és kihűtve tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)