2011. január 30., vasárnap

Fogyi - Kondi napló - 7 rész - Sütés-Főzés tippek

  • A húsokat igyekezzünk zsiradék hozzáadás nélkül elkészíteni. Sütőtasakban, kevés víz hozzáadásával, fűszerezve csirkét, halat, akár sertéshúst is süthetünk. A másik módszer a grillezés.
  • Ha mindenképp olajat kell használni, használjunk olíva olajat.
  • Tükörtojás és rántotta elkészítésénél csak vékonyan kenjük meg olajjal a teflon edényt.
  • Burgonyából csak keveset fogyasszunk mert keményítőt tartalmaz, ugyanúgy mint a száraztészta, rizs, búza és kukoricaliszt.
  • Felejtsük el a hús-krumpli kombinációt. A húsokat salátával vagy mexikói zöldséggel fogyasszuk.
  • Kerüljük a tejfölös mártásokat, szószokat. Ha mégis mártás szükséges az ételhez, akkor tejföl helyett használjunk natúr joghurtot.
  • Zöldségsalátára ne tegyünk öntetet. Inkább locsoljuk meg pár csepp olíva olajjal.

  • Zöldségeket legjobb nyersen fogyasztani. Ha mégis főzzük, csak 10-15 percig tegyük, nagyon enyhén sós vizben, fedetlen lábasban. Ez után különböző fűszerekkel ízesítve ehetjük a borsót , zöldbabot, sárgarépát stb. A zöldségeket vágjuk vékony szeletekre, először is azért, mert így jobban meg tudjuk rágni, másodszor azért, mert így többnek látszik és kevesebb kell belőle.
  • Gyümölcsös joghurtot készítsünk otthon. Vegyünk natúr joghurtot, adjunk hozzá friss gyümölcsöt, és zabpelyhet. Ha nem elég édes, akkor használjunk édesítőt.
  • Habarást készíthetünk teljes kiörlésű lisztből és natúr joghurtból, vagy zsírszegény tejből.
  • Tejfől helyett használjunk natúr joghurttot.
  • Készítsünk pudingot édesítővel, így a fogyizás alatt is ehetünk édességet.
  • Ha már meguntuk a nyers gyümölcsöt, főzzünk kompótot, édesítővel. Arra vigyázzunk, hogy ne főjön sokat, mert tönkremennek a gyümölcsökben található értékes anyagok. Lobbantsuk fel és zárjuk is le alatta a tüzet. 
  • A keményítőtartalmú szénhidrátok főzési ideje szintén befolyásolja a GI-értéket. Minél hosszabb a főzési idő, annál több vizet vesznek fel, s kocsonyássá válnak. Minél kocsonyásabb a keményítő, a belőle származó szénhidrát annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. Minél hosszabban főzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk szintén annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. A szétfőtt keményítőknek nagy a GI-értékük. A félkeményre főzött tészta („olaszos al dente”) és rizs kevésbé kocsonyásodik, így a szénhidrátja lassabban szívódik fel, s kisebb lesz a GI értéke. 
  • Savanyú ételekszénhidráttal együtt fogyasztva csökkentik a GI-választ. Savas környezet kialakítása a gyomorban fehérjefogyasztás nélkül is lassítja az ételnek a gyomorból bélbe való ürülését. Például két evőkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott vörös borecet ugyanilyen hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése