2011. január 29., szombat

Fogyi - Kondi napló - 3 rész - A reggeli

Az első dolog, amin változtatni szerettem volna az a reggelizés bevezetése volt.

Megfelelő reggelivel elkerülhetjük a napközbeni vércukorszint- és inzulinszint ingadozásokat, amik felelősek a napi éhségrohamokért. Aki kiegyensúlyozottan reggelizik, az a nap folyamán nem lesz annyira éhes, kevesebb kalóriát fogyaszt el, valamint képes kontrollálni az evési folyamatokat.

 Amint a grafikon is mutatja, az, aki nem reggelizik, az ciklikusan éhes lesz,  mivel a vércukor a normális szint alá esik, ennek az a következménye, hogy a szervezetnek nincs elég energiája a tevékenység folytatásához, és ez természetesen evéssel végződik. Amikor az ember farkaséhes, általában nem törődik azzal, hogy mit eszik, és többet is eszik a megengedettnél. Így a vércukorszint hírtelen megemelkedik és nagy mennyiségű inzulin kerül a véráramba. Következésképp az inzulin gyorsan eltávolítja a cukrot és a felesleget zsírrá alakítja (így haladunk az elhízás felé)!  Így a vércukorszint ismét alacsony lesz, ami éhség formában jelentkezik. Tehát ismét éhesek leszünk és (valószínű) ismét "bezabálunk".



A cukortartalmú reggeli pelyhek, müzlifélék, fehér kenyér, piritós stb. (egyszerű szénhidrátok) fogyasztása a  vércukorszint hirtelen emelkedéséthez vezetnek és nagyon sok inzulin kerül a véráramba. Az inzulin gyorsan eltávolítja a cukrot és a felesleget zsírrá alakítja.(így haladunk az elhízás felé). Ennek az lesz az eredménye, hogy a túl alacsony vércukorszint évésre késztet.  Ez a ciklus körülbelül 2-3-szor ismétlődik meg naponta. Ez az ördögi kör tehető főleg felelőssé a cukorbetegségért, magas vérnyomásért és a túlyúlyért.


 Az ábrán látható mit jelent az ideális reggeli a szervezetnek. Ez a reggeli ellátja a testet minden létfontosságú tápanyaggal, energiával anélkül, hogy megemelné a vércukorszintet és ezáltal a termelődő inzulin mennyiségét. Ezáltal elkerüljük a szénhidrátfüggőséget a nap folyamán. Így ellenőrzés alatt tarthatjuk az étvágyunkat, vészes szénhidrátéhséget nem érzünk (túlzott vágy snack-ek, csokoládé, sütik, gyorséttermi ételek, üdítők stb. iránt nem jelentkezik) és a test használja a saját zsírraktárait azért, hogy több energiához jusson.

A megfelelõen összeállított reggeli segít az anyagcsere felpörgetésében, és elegendõ energiát biztosít az ebédig: pontosan azokban a kritikus órákban segít a szervezetünknek megfelelõen mûködni, amikor a legnagyobb szükség van a teljesítményre, a munkában vagy az iskolában.

Ha valaki rendszeresen és egészségesen reggelizik, az hatékonyabban tud fogyni, és könnyebben õrzi meg a súlyát. Ha nem reggelizünk, értékes tápanyagokat vonunk meg a szervezetünktõl, így nagyobb az esélye annak, hogy zsírban és cukorban gazdag nassolnivalókkal próbáljuk pótolni az energiát. Ha reggelizünk, ebédkor nem tör ránk a farkaséhség, így könnyebb lesz kontrollálni az adagokat.


A péksütemények, a felvágottak és a tojásból készült ételek általában túlságosan sok sót, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, míg a fontos tápanyagok, a vitaminok és a rostok szinte teljesen hiányoznak belõlük. Ha cukorral teli süteményt, vagy egészségesnek kikiáltott müzliszeletet eszünk reggelire, hirtelen megugrik ugyan a vércukorszintünk, de ugyanolyan gyorsan le is csökken. Így hamarabb lesz szükségünk arra, hogy valami olyan étel után nézzünk, ami segít szinten tartani az energiánkat.

A különbözõ pelyhek és müzlik, a joghurt, a gyümölcs, nagyon egészségesek, mert minden hasznos tápanyagot tartalmaznak, ráadásul, mivel a glikémiás indexük viszonylag alacsony, lassan szívódnak fel a szervezetben, így sokáig képesek energiával ellátni a testünket.

Igyunk sovány tejet müzlivel vagy tejeskávéban, vagy shaket, együnk zsírszegény joghurtot, pulykasonkát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tojást. Vizsgálatok bizonyítják, hogy aki kiegyensúlyozottan reggelizik, kevesebb kalóriát fogyaszt délben. Legjobb kombináció lehet a sovány fehérjék és a lassan felszívódó szénhidrátok kombinációja, mely a leghosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet és a magas energiaszintet, valamint a vércukoringazodások is elkerülhetők vele. (Pl. egészségturmix, vagy sovány kefír, joghurt teljes kiőrlésű gabonával, zabpehellyel).

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek magas élelmirost tatalmúak, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdagok, zsírtartalmúk viszont alacsony. Egészségünk érdekében térjünk át teljes kiőrlésű gabonával készült pelyhek fogyasztására. A megfelelő reggeli nemcsak az emésztést serkenti, de nagyobb szellemi teljesítőképességet is garantál. Ne feledjük továbbá, hogy hosszabb időre ellát minket elengedő energiával.

Együnk sok rostot! A sovány fehérje mellé jól illik a teljes kiőrlésű kenyér vagy müzli. Rostot tartalmaznak a gyümölcsök is, ezt is vegyük fel a reggeli étrendbe, vagy igyunk rostos gyümölcslevet. Az oldhatatlan rostok teltségérzetet keltenek, az oldhatók pedig csökkentik a koleszterinszintet. A rostdús reggeli fokozza a koncentrálóképességet is a délelőtt folyamán.

A kávé mellé ne fogyasszunk édességet. Egy csokoládés keksz vagy sütemény ugyan megnöveli a vércukor szintet, de csak rövid időre, és 20 perc múlva ismét fáradtnak fogjuk érezni magunkat. A magában elfogyasztott tea vagy kávé csak az édesség iránti vágyat fogja növelni. Jobb, ha eszünk valamit mellé. A kávé hatását általában 20 perc múlva érezzük. Ezért az első csésze elfogyasztása után várjunk 2-3 órát, és csak akkor igyunk újabbat. Egymás után két csészétől nem leszünk frissebbek!

Stressztűrő képességünket növeljük B vitamin tartalmú szénhidrátokkal (teljes kiőrlésű gabona és zabpehely), ezek segítenek abban, hogy ellenállóbbak legyünk a stresszel szemben. A gyümölcs- és zöldséglevekben lévő A és C vitamin, cink erősítik az immunrendszert. Egy erős immunrendszerrel a stresszt is jobban bírjuk.

______________________________
Forrás: www.sikeresfogyas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése